El dokuma halı tezgâhlarında kullanılan kirkit üretimi ilçemizde halen devam ediyor.
Dede mesleğini babası Ahmet Çilingir’den öğrenen 40 yaşındaki kirkit ustası İsmail Çilingir, ilçe merkezinde bulunan hırdavat işyerinde bulunan küçük atölyesinde el dokuma halıların dokunmasında dokunan bölümün sıkıştırılmasına yarayan kirkiti üretiyor.
Demir saçtan belirlenen ölçülerle yapılan kirkit birçok işlemden geçirildikten sonra hazır hale getiriliyor.
Ayda 250’ye yakın kirkit üreten çilingir ürettiklerini İlçe merkezi ve kırsal mahallelerde halı dokutan firmalarına, çevre ilçelere ve Uşak’a gönderiyor.
Kirkit ustası İsmail Çilingir yaptığı açıklamada “ Babamdan bana kalan bir meslek kirkit üretimi. Kirkit üreticiliği dede mesleğimiz. Memleketimiz bir el halı üretim kenti. Babam yaklaşık 40 yıl kirkit işine önem verdi. Müşterilerini memnun etti. Bu mesleği bana da itinayla öğretti. Nur içinde yatsın. Kirkiti onun öğrettiği gibi yapıyorum. Kirkitin yapımı normal demir saçlardan yapılmaktadır. Kalınlar ara dişten yapılıyor, ince olanlar uzun diş saçtan yapıyoruz. Ara dişlerin kalınlığı 2.5 milimetre, uzun dişlerin kalınlığı ise 1.5 milimetre olacak şekilde yapılmaktadır” dedi.
YAPMASALAR, SATMASALAR BİLE BU SANATI OĞLUMA ÖĞRETECEĞİM
Ayda 250 kirkit ürettiğini ifade eden Çilingir “ İlçemizde el dokuma halıcılığı yapan yerlere, ayrıca çevre ilçelere ve Uşak’a gönderiyorum. Bir kirkitin yapımı bazen yarım gün sürüyor. Ama pratik yapmak istersem geceye kadar 10 âdete kadar ürettiğim oluyor. Kirkit üretimi tamamen el işçiliği gerektiriyor. Babam bu mesleği dedem İsmail Çilingirden öğrenmiş. 3. Kuşakta bu mesleği yaşatıyorum. Allah nasip kısmet ederse bu bir zanaat. Yapmasalar, satmasalar dahi oğluma öğreteceğim “ dedi.