Demirci’nin coğrafi işaret tescilli ürünü hünnap meyvesinde hasat telaşı sürüyor.
Uzak doğuda ölümsüzlük meyvesi olarak bilinen hünnap Demirci’nin önemli geçim kaynakları arasında yer alırken, yoğunlukla üretiliyor.
İlçede hünnap hasadı başlarken, her geçen yıl İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığının çiftçi eğitim programları sayesinde kapama bahçe sayısı da artıyor.
Çiftçiler sabahın erken saatlerinde tarlalarına giderek zeytin silkme makinesi ve sırıklarla ağaç dallarına vurarak hünnapları ağaç dibine serdikleri örtünün üzerine düşürüyorlar.
Kadınlar tarafından örtü üzerindeki hünnaplar yaprakları ile çuvala konuluyor. Daha sonra sergiye serilerek yapraklarından meyvesi ayıklanarak gölgede kurumaya bırakılıyor.
Yaklaşık 10 gün gölgede serilen hünnaplar hazır hale geldiğinde başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere yurdun 4 bir tarafında gönderiliyor.
Eczacı Mustafa Gül ve babası emekli öğretmen Yüksel Gül’de 10 dönümlük tarlalarında hünnap meyvesi üreterek yurdun dört bir tarafına gönderiyorlar.
HÜNNAP MEYVESİNİN TANITIMINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYORUZ
Belediye Başkanı Selami Selçuk yaptığı açıklamada “ İlçemizin önemli gelir kaynaklarından birisi haline gelen hünnap meyvesinin tanıtımı için belediyemiz olarak her alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gazete ve televizyonlar başta olmak üzere her paltformda Demirci’de üretilen şifalı hünnap meyvesinin her tarafından tanınması için yoğun bir çalışma yapıyoruz. Hedefimiz Demirci’mizin her bir tarım ürününün daha tanınması. Bu noktada belediyemiz olarak çiftçilerimize fidan desteği içinde gerek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, gerek Ziraat Odası Başkanlığı ve gerekse de Orman Müdürlüğümüz ile işbirliği içerisinde çalışmalar yapıyoruz ” dedi.
2023 YILINDA HEDEF 250 TON
Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya yaptığı açıklamada “ 2015 yılında hünnap meyvesinin coğrafi işaretlemesini almak için çalışmalara başladık. 2020 yılında ” Demirci Hünnabı ” olarak coğrafi işaretlemeyi aldık. Demirci hünnap üretiminde her geçen yıl kapasitesini arttırıyor. Her geçen gün kapama bahçe sayısı da artıyor. Çiftçimiz, üreticimiz hünnap meyvesinden güzel gelir elde ediyor. Fidan destekleri ile hedefimiz 2023 yılında hünnap rekoltesini 250 tona ulaştırmak. Hünnap meyvesinde şu anda kilogram fiyatı 20 ila 25 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor” dedi.
HÜNNAP’TA KAPAMA BAHÇE SİSTEMİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR
Demirci İlçe Tarım Müdürü İslam Köse ise “ Demirci’de 2 tür hünnap üretimi yapılmakta. Söğütçük ve İlçe merkezinde iri meyveli hünnap, diğeri de coğrafi işaretli olan Demirci Hünnabı üretiliyor. 250 ton üzerinde iri meyveli hünnap, 100 ton üzerinde de Demirci Hünnabı üretilmekte. Üreticimiz son yıllarda kapama meyve bahçe modelini arttırmakta. İlçemize özel ürün olan Demirci Hünnabı’nın geliştirilmesi için devletimiz tarafından fidan desteği ve ekipman destek projeleri ile üretimin arttırılması için destek veriliyor ” dedi.
ZİRAİ İLAÇ KULLANILMADAN ÜRETİYORUZ
15 yıldır hünnap üreticiliği yapan Eczacı Mustafa Gül yaptığı açıklamada “ Demirci’ye has olan latince ismi olan jujuwis jujuba ( hünnap meyvesinin) üretimini yapmaktayım. 10 dönüm arazimde 350 adet meyveye gelmiş hünnap ağaçları bulunuyor. Kültürel bir tür değil. Yetiştirmesi zahmetli bir ürün. Hünnap yetiştirmede en önemlisi araziyi sürme, budama ve ot temizliği yapıyoruz. Kuru tarımda üretim yapmaktayım. Zirai ilaç kullanmadan üretim yapıyorum. Fakat yağışların az olması rekoltemizi azda olsa etkiledi. Susuzluğa ve kuraklığa çok dayanıklın bir ürün hünnap ağacı. Hasadını zeytin silkme makinesi ile yapıyoruz. Dalın meyveleri kaldığı zamanda sırıklarla düşürüyoruz. Şifalı bir ürün. Tanınması için Belediyemiz, Ziraat Odası ve Tarım Müdürlüğümüz önemli çalışmalar yapıyor. Bu yıl arazimden 3 ton hünnap rekoltesi bekliyorum” dedi.
Demirci’de üretilen hünnap meyvesi türü Çin tıbbındaki ölümsüzlük meyvesi olarak adlandırıldığını söyleyen Mustafa Gül, Evliya Çelebinin seyahatnamesinde Demirci’deki hünnap ağaçlarından bahsedilir. Hünnap meyvesinin bilimsel olarak kanıtlanmış en büyük tıbbi etkisi antioksidan özelliği. Yani vücuttaki zararlı toksinlerin atmasını sağlıyor. Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendiriyor, grip ve nezleden koruyor. Espektoran dediğimiz balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcı özelliği var. Kış aylarında yaprağını ve meyvesinin çayını da yapıp içiyoruz. Eskiden evlerimizde bunu çerez olarak tüketiyorduk. Tanıtım yapıldıkça katma değeri arttı ve piyasada yer bulmaya başladı. Ben yurdun dört bir tarafına gelen siparişlerle müşterilerime gönderiyorum” dedi.
Emekli öğretmen Yüksel Gül ise” Hünnap üreticiliğini hem meşguliyet hem de ticari olarak yapıyoruz. Oğlumla birlikte hünnap meyvesinde kapama bahçe modelini oluşturduk. Hünnap zor gelişen bir ağaç. Alıç, kuşburnu gibi dağ meyvesi” dedi.