Demirci’de her geçen yıl üretim saha artarak üretilen incirler İstanbul, İzmir ve Ankara gibi birçok ile gönderilirken, incirin kilogram fiyatı üreticiyi sevindirdi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü İslam Köse, İlçe de incirin gelir getirici alternatif tarım ürünü olduğunu yılda 130 tona yakın üretildiğini söyledi.
Demirci’ye bağlı Boyacık,Mezitler, Alaağaç,Ayvaalan,Ahmetler ve Hırkalı mahallelerinde üretilen yerli siyah ve beyaz incirlerin hasadına başlandı.
Yaklaşık 2 ay süren hasatta üreticiler arazilerine sabahın erken saatlerinde giderek topluyor. Toplanan incirler iriliğine ve ufaklığına göre sınıflandırılarak kasalara özenle döşeniyor.
Kasalanan inciler daha sonra mahallelere gelen tüccarlara kilogramı irilik ve ufaklığına göre 5 ile 7 lira arasında değişen fiyatlarla satıyor.
En çok incir üretiminin yapıldığı Boyacık mahallesinde ise yılda 70 tona yakın ürün alınıyor.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü İslam Köse” İlçemizde Kiraz, Badem, Ceviz ve Hünnap’ın yanı sıra son yıllarda incir üretimi de yaygınlaşmaya başladı. Demirci’de 285 dekar arazide 130 ton incir üretilmekte. İlçemiz genelinde 9 Bin meyve veren incir ağacı mevcut. Her yıl tarım personelimizin saha çalışmaları ile bu rakamlar güncelleniyor. Bu yıl aşırı sıcaklar sebebiyle rekoltede biraz düşüklük yaşanıyor. İncir üretiminin en yoğun olduğu mahallemiz Boyacık mahallesi. Burada birçok üreticimiz kapama bahçe sistemine geçmeye başladı. Hedefimiz bu ürünün de ilçemizde üretimini arttırarak 200 ton’a çıkarmak ” dedi.
ÜRETİCİ FİYATTAN MEMNUN
Boyacık Mahalle Muhtarı Kadir Öngen yaptığı açıklamada ” Boyacık mahallesi bir incir mahallesidir. Hasadımız ağustos ayı sonunda başlar 2 ay’a yakın sürer. Sadece mahallemizde 70 ton ürün alıyordu. 2021 yaz sezonu biraz sıcak geçti rekoltede düşüklük bekliyoruz 50 ton civarında. 2 Bin 500 civarı mahallemizde incir ağacı mevcut. Hasatta pazarlamacılar mahallemiz meydanında alım yapıyor. Kimi alıcı da direk tarlada dalından alıyor. Üreticimiz fiyattan memnun. Ortalama 5 ile 7 lira arasında satılıyor. İncilerimiz çevre ilçelerin yanı sıra Ankara, İstanbul, Kütahya ve Balıkesir gibi illere de yoğunlukla gönderilmekte” dedi.
400 İNCİR AĞACIM VAR
30 yıldır incir üreticiliği yapan Kadir Altın, 2 arazim var. 400’e yakın yemiş ağacım var. Gelirimiz çok şükür bu yıl iyi. Fiyatlarımızdan memnunuz. Şu anda kilogramı 7 liraya kadar satıyoruz. Halimizden memnunuz Allah’a şükür. Bu yıl tarlalarımdan 3 ton rekolte bekliyorum. Geçen yıla göre biraz düşük. Arazimdeki incir ağaçlarının bakımını 80 yaşında olmama rağmen mutlaka yaparım. İncirin dibini otlandırmam. Budamasını yaptıkça daha kaliteli ürün verir. Dibine mutlaka hayvan gübresi atarım “dedi.
Üretici Halil Sönmez ise, 1985 yılından bu yana incir üreticiliği yapıyorum. İncir üretiminde önemli bir ayrıntı var. Haziran ayı sonlarında eşek yemişi dediğimiz yemişleri bilezik gibi yaparak meyve veren incir ağacımızın dallarına asıyoruz. Bu olunca ağaçlarımız daha çok meyve veriyor. Olmayınca ürün alamıyoruz. Bu yıl şu ana kadar incir üretiminden 3 Bin lira kazandım hala hasadımızı sürdürüyoruz ” dedi.