Demirci’de yılda 12 ton böğürtlen meyvesi üretimi yapan Sami Çelik, ürünlerini yurtiçi pazarına gönderirken, yurtdışı pazarına da sunmaya hazırlanıyor.
İlçeye bağlı İrişler mahallesinde 2009 yılında kurduğu kapama böğürtlen bahçesi ile üretim yapan Sami Çelik, ürettiği ürünün daha da değerlenmesi için kendi markası ile reçel üretimi de yapıyor.
2007 yılında Uzman Çavuşluktan emekli olduktan sonra mahallesine gelen Sami Çelik aldığı 5 dönüm araziye böğürtlen meyvesi dikti.
Temmuz ayında başlayan hasat Eylül ayı sonuna kadar devam ederken, toplanan ürünler Çelik’in arazide kurduğu özel soğutma deposuna alınarak muhafaza ediliyor.
Çelik internette kurduğu ” kocabağ reçelleri ” markası ile de gelen siparişleri müşterilerine ulaştırırken, böğürtlen meyvesini de dondurma ve pasta üretimi yapan Bursa, İstanbul ve Ankara’daki firmalara gönderiyor.
Sami Çelik mahallede tarım üretimi üzerine yaptığı çalışmalar ve mahalle sakinlerine tarım ile ilgili verdiği desteklerle sevilirken, 2019 mahalli idareler seçimlerinde İrişler mahalle muhtarlığına seçildi.
Üretici Sami Çelik yaptığı açıklamada “ Kiraz, badem, ceviz haricinde alternatif bir tarım ürünü üretmek istedim. Çok araştırdım, toprak tahlilleri yaptırdım. Böğürtlen meyvesi üretmeye karar verdim. 2009 yılında arazimi dikim koşuluna getirerek 2 Bin fidanı toprakla buluşturdum. Daha sonra gelir seviyesi ve ürün rekoltesi yüksek olunca fidan sayısını 2 yıl sonra 4 Bin’e çıkardım. Şu anda 4 Bin’e yakın fidandan ürün almaktayım. Dönüm başına 3 ton’a yakın ürün alıyorum. Böğürtlen üretimi çok hassastır. Mayıs ayında çiçekleme başlar, 2 ay sürer ve sonra meyveler oluşur. Temmuz’da başlayan hasad eylül ayı sonuna kadar devam eder” dedi.
Üretimde hiç bir zirai ilaç kullanılmadığını ifade eden üretici Sami Çelik, bakımı çok özen istemektedir. Mayıs ayıda aralarını çapalayıp zararlı otlardan dibini temizleriz. Su ve hayvan gübresi ile meyve öncesi besleme yapıyoruz. Hasad sonrasında da meyve alınan dal kesilir gelecek seneye kadar yeni yerine gelmesi sağlanır. Böğürtlende aynı daldan 2 yıl meyve alınamaz. Onun için kesilerek yenisinin meyve vermesi sağlanır “dedi.
KENDİ MARKASINI KURDU, REÇEL İMALATINA BAŞLADI
Sami Çelik “ Böğürtlen meyvesi çok nazik bir meyvedir. Kapama bahçe kurduğum yerin yanına bir soğuk hava deposu kurdum. Topladığım ürünü kaseler halinde -18 derecede muhafaza ediyorum. Sonrasında 10 kiloluk özel poşetli kutuya koyduktan sonra İstanbul, İzmir ve Bursa’daki firmalara götürüp teslim ediyorum. Meyve pazarlama haricinde belirli miktarda ürünü doğal ve katkısız olarak böğürtlen reçeli üretiyorum. Marketlere bu reçelleri gönderiyorum. Şu anda Almaya’da bir firma ile görüşme halindeyiz. İnşallah bu yıl oraya ilk sevkiyatımızı yapacağız. İnternette bir sayfa oluşturduk. Katkısız doğal böğürtlen reçeli isteyen müşterilerimize Türkiye’nin her noktasına kargo ile gönderiyoruz ” dedi.